top of page

Κορονοϊός και καρδιά

  • Εικόνα συγγραφέα: Nicoletta Orphanou
    Nicoletta Orphanou
  • 11 Απρ 2020
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 4 Μαΐ 2020



Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε για τον κορονοϊό, τον καινούργιο αυτό ιό που απ' ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει.


Στο σύντομο μέλλον σίγουρα θα ξέρουμε πολύ περισσότερα από ότι γνωρίζουμε τώρα για τον ιό αυτό. Ένα από τα πλέον σίγουρα όμως, είναι ότι οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, άρα είναι πιο ευαίσθητοι και πιο ευάλωτοι στον ιό αυτό και πρέπει να τους προστατεύσουμε.


Ο παράγοντας «ηλικία»

Η μέχρι στιγμής εμπειρία μας δείχνει ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον κορονοϊό είναι η ηλικία. Η θνησιμότητα αυξάνεται σημαντικά για άτομα άνω των 70 και ακόμα περισσότερο σε άτομα άνω των 80.



«Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό;»


Όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής από τα στατιστικά, στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν κυρίως: ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι ενώ από ότι φαίνεται οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τις γυναίκες.


Ποιες κατηγορίες καρδιακών παθήσεων θεωρούνται ότι ανήκουν στη κατηγορία ευπαθών ατόμων;


Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία οι πιο κάτω παθήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ευπαθείς σε περίπτωση λοίμωξης με κορονοϊό (COVID-19):

  • Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)

  • Στεφανιαία Νόσο (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη) τους τελευταίους 12 μήνες )

  • Πνευμονική Υπέρταση

  • Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες.

  • Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες

  • Μυοκαρδιοπάθειες

  • Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας

  • Καναλοπάθειες



«Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς;»


Το ευτυχές νέο, είναι ότι φαίνεται πως τα παιδιά μπορεί να κολλάνε τον ιό αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να είναι καλό μεν για τα παιδιά αλλά πολύ κακό για τους ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες μέσα στην οικογένεια. Είναι σημαντικό για παράδειγμα να μην αφήνουμε τα παιδιά να τα προσέχουν οι παππούδες τους γιατί έτσι εύκολα μπορεί τα παιδιά να μεταφέρουν τον ιό στους ηλικιωμένους με πολύ δυσάρεστες έως και θανατηφόρες συνέπειες.


Καθώς είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αν έχει ένα απλό συνάχι ή τον κορονοϊό, καλό είναι να αποφεύγουμε κάθε επαφή εάν νιώθουμε έστω και ελάχιστο κρύωμα ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό στους άλλους.



«Πώς μπορεί να προστατευτεί ένας άνθρωπος με καρδιαγγειακά νοσήματα από τον κορονοϊό;»

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από διάφορες χώρες σίγουρα θα μειώσουν το ρυθμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος μετά το τέλος της καραντίνας. Πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής με συχνό πλύσιμο των χεριών και χρήση αντισηπτικών καθώς και αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.


«Είναι επικίνδυνο αν επισκεφτώ το νοσοκομείο;»

Εάν ένας καρδιοπαθείς παρουσιάσει συμπτώματα που τον ανησυχούν ή αν κάποιος χωρίς ιστορικό έχει ανησυχητικά συμπτώματα όπως έντονο πόνο στο στήθος εννοείται πως πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο για έλεγχο έγκαιρα. Σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγουμε τις ασήμαντες μετακινήσεις ή επισκέψεις συγγενών και φίλων στο νοσοκομείο αλλά οπωσδήποτε εάν δεν αισθάνεστε καλά δεν πρεπει να καθυστερείτε την επικοινωνία σας με το γιατρό σας ή τη μετάβαση σας στις πρώτες βοήθειες.

Comments


bottom of page