top of page

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

Vitamins and pills

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ...

285,000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΑΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 'ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΑ;!

Τι κάνει το κάθε φάρμακο που μου έχει δοθεί; Γιατί πρέπει να τα παίρνω; 

Ο πρώτος μας στόχος μετά από ένα έμφραγμα είναι να προλάβουμε και να αποτρέψουμε ένα δεύτερο έμφραγμα. Εάν η καρδιά μετά από ένα έμφραγμα έχει αδυνατίσει ο δεύτερος στόχος είναι να την βελτιώσουμε και να βοηθήσουμε την καρδιά να δυναμώσει ώστε να λειτουργεί σωστά σε αυτό που πρέπει, να είναι δηλαδή η αντλία που σπρώχνει το αίμα στο σώμα μας συνεχώς.

Το κλειδί της επιτυχίας κρύβεται πίσω από την αυστηρή ρύθμιση των παραγόντων κινδύνων, που αυξάνουν το ρίσκο του εμφράγματος, και ενός πιο υγιειή τρόπου ζωής. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που θα πρέπει να ρυθμιστούν είναι η πίεση, η χοληστερόλη, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Σημαντικό ρόλο για να επιτύχουμε τα πιο πάνω λοιπόν είναι και τα φάρμακα που θα σας δοθούν από το γιατρό σας.

1. ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ (ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, τικαγρελόρη κ.ά.)

Μετά από ένα έμφραγμα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνετε αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη (Plavix) , τικαγρελόρη (Brilique) και άλλα. Αυτά χρειάζονται γιατί αποτρέπουν τη δημιουργία καινούργιων θρόμβων (πηγμάτων) στο αίμα ώστε να κρατηθεί ανοικτό το stent ("δακτυλίδι") που έχει τοποθετηθεί μετά τον καθετηριασμό για να ανοίξει το αγγείο σας. Συνήθως μάλιστα για ένα χρόνο μετά το έμφραγμα προτείνεται η χρήση συνδυασμού δύο αντιαιμοπεταλιακών, δηλαδή ασπιρίνη + ένα από τα υπόλοιπα φάρμακα.

Αφού ο σκοπός των φαρμάκων είναι να κάνουν το αίμα να μην πήζει τόσο εύκολα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η ωφέλεια της λήψης των φαρμάκων φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερη από τους ενδεχόμενους κινδύνους και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην τα σταματήσετε από μόνοι σας ούτε για μία μέρα εκτός αν σας έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες ο καρδιολόγος σας για κάποιο λόγο. Σε περίπτωση αιμορραγίας (αίμα από τη μύτη, αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα) θα πρέπει να μιλήσετε απευθείας με το γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.

Μετά τους 12 μήνες μετά το έμφραγμα, συνήθως ο καρδιολόγος σας θα σας συμβουλέψει να διακόψετε το ένα από τα δύο αυτά φάρμακα και να συνεχίσετε να παίρνετε το άλλο (συνήθως ασπιρίνη) εφ' όρου ζωής.

Η διάρκεια της λήψης των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων θα συζητηθεί από τον καρδιολόγο σας. Σε περίπτωση που έχετε κολπική μαρμαρυγή ή λαμβάνετε αντιπηκτικά για άλλο λόγο, η διάρκεια που θα πάρετε τα αντιαιμοπεταλιακά αυτά φάρμακα θα είναι διαφορετική.

2. ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Εάν λαμβάνετε δύο αντί αιμοπεταλιακά φάρμακα ή αν κρίνει ο γιατρός σας ότι είστε υψηλού κινδύνου για πιθανή αιμορραγία από το γαστρεντερικό τότε θα σας δώσει τα φάρμακα αυτά για προστασία του στομάχου όταν λαμβάνετε την αγωγή αυτή.

 

Συνηθισμένες ουσίες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων είναι η ομεπραζόλη, παντοπραζόλη, εσομεπραζόλη κ.ά. (γνωστές μάρκες φαρμάκων αυτής της κατηγορίας είναι τα Nexium, Controlloc, Pantium κτλπ.) 

3. ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Ακόμα και σε φυσιολογικά σχετικά επίπεδα να είναι η χοληστερόλη σας, μετά από έμφραγμα είναι σημαντικό να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της χοληστερόλης ώστε να καθυστερήσουμε την διαδικασία της αθηροσκλήρωσης και να προλάβουμε ένα δεύτερο έμφραγμα.

Για το σκοπό αυτό δίνονται οι λεγόμενες στατίνες, ως πρώτη επιλογή. Οι στατίνες μειώνουν την παραγωγή χοληστερόλης στο συκώτι, σταθεροποιούν τις πλάκες που έχουν ήδη χτιστεί στα τοιχώματα των αρτηριών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

Πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι αίσθημα μυικών πόνων και επηρεασμός κάποιων ενζυμάτων στο συκώτι, τα οποία είναι συνήθως ακίνδυνα. Εάν νιώθετε ότι σας επηρεάζουν τα φάρμακα αυτά μπορείτε να το συζητήσετε με το γιατρό σας για να δοκιμάσετε άλλο σκεύασμα το οποίο πιθανόν να μην σας επηρεάζει το ίδιο, γιατί εάν το διακόψετε από μόνος σας θα αυξηθεί η πιθανότητα εμφράγματος.

Εάν η χοληστερόλη σας παραμένει σε υψηλά επίπεδα τότε υπάρχει πιθανότητα προσθήκης και δεύτερου φαρμάκου, εζετιμίμπη, που βοηθά στην περαιτέρω μείωση της χοληστερόλης.

4. Β-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΣ (beta-blockers)

Οι β-αποκλειστές είναι φάρμακα τα οποία προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας την καρδιακή συχνότητα, την πίεση και τις ανάγκες της καρδιάς για οξυγόνο. Με λίγα λόγια δηλαδή την "ξεκουράζουν", δίνοντας την ευκαιρία μετά από ένα έμφραγμα να δυναμώσει ή να μην επιδεινωθεί η κατάστασή της.

Πιθανές παρενέργειες είναι οι παλμοί σας να μειωθούν περισσότερο από αυτό που θέλουμε, και να νιώθετε αδυναμία και ζάλη. Σε τέτοια περίπτωση μπορείτε να μιλήσετε με το καρδιολόγο σας για πιθανή μείωση της δοσολογίας.

5. ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Ακόμη και να μην έχετε αυξημένη πίεση, δύο συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων που δίνονται για την υπέρταση δίνονται και μετά από έμφραγμα ή σε καρδιακή ανεπάρκεια γιατί κι αυτά με τη σειρά τους έχουν προστατευτική δράση στην καρδιά και την βοηθούν στην βελτίωση της μετά από ένα έμφραγμα.

Παραδείγματα τέτοιων ουσιών είναι η ραμιπρίλη, βαλσαρτάνη και άλλες πολλές (γνωστά ονόματα σκευασμάτων είναι Triatec, Exforge, Coveram, Copalia).

 

Πιθανές παρενέργειες κάποιοων από τα φάρμακα αυτά είναι ο βήχας. Εάν προσέξετε ότι έχετε συχνά βήχα από τότε που ξεκινήσατε κάποιο από αυτά τα φάρμακα επικοινωνήστε με το γιατρό σας για πιθανή αλλαγή φαρμάκου καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές που δεν προκαλούν βήχα. 

6. ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες διουρητικών φαρμάκων:

  • Ανταγωνιστές αλδοστερόνης (σπειρονολακτόνη, επλερενόνη όπως Spironolon, Aldactone, Inspra): 

    • Δίνονται περισσότερο για ​προστασία και βοήθεια για βελτίωση της καρδιάς εάν αυτή έχει γίνει πιο αδύνατη μετά από ένα έμφραγμα.

  • Φουροσεμίδη (όπως Lasix, Salurex)​

    • ​δίνονται για βελτίωση των συμπτωμάτων της δύσπνοιας ή σε περίπτωση οιδημάτων​

  • Υδροχλωροθειαζίδη

    • Πολλές φορές βρίσκεται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα στο ίδιο χάπι και δίδεται περισσότερο για μείωση της πίεσης.​

* Ορισμένα φάρμακα που αναφέρονται με την εμπορική ονομασία, είναι ως παραδείγματα για καλύτερη κατανόηση και όχι για διαφημιστικούς σκοπούς. ΔΕΝ συνιστώ συγκεκριμένα σκευάσματα έναντι άλλων.

bottom of page