Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή (atrial fibrillation);
Η καρδιά μας έχει ένα ηλεκτρικό σύστημα το οποίο της δίνει ρυθμό και σήμα λέγοντας της πότε να χτυπήσει. Φυσιολογικά αυτό το σήμα πρέπει να είναι ρυθμικό, δηλαδή ο κάθε κτύπος της καρδιάς να κτυπά μετά από ίσο χρονικό διάστημα από τον προηγούμενο. Στην κολπική μαρμαρυγή το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς μας χάνει το ρυθμό και η καρδιά χτυπά άρρυθμα. Πολύ συχνά μάλιστα κτυπά αρκετά πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και με άνισα διαστήματα μεταξύ των χτύπων. Οι ασθενείς που το νιώθουν μάλιστα πολλές φορές το περιγράφουν λέγοντας "νιώθω τη καρδιά μου μια να κτυπά γρήγορα, μια να σταματά λίγο και ξανά το ίδιο".
Εάν νιώθετε την καρδιά σας ξαφνικά να τρέχει πολύ γρήγορα ή να χτυπάει χωρίς ρυθμό, πότε πότε με μικρές παύσεις και άλλοτε πιο γρήγορα, τότε ίσως έχετε κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί να αισθάνεστε έντονο “φτερούγισμα” στο στήθος, ζάλη, κόπωση ή και να μην νιώθετε τίποτα από όλα αυτά.
Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι καθώς είναι μια πάθηση που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι!
Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Πρέπει πάντοτε να γίνεται έλεγχος του θυρεοειδή καθώς ένας υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει την αρρυθμία αυτή.
Το στρες, η καφεΐνη, η παχυσαρκία και το κάπνισμα αυξάνουν κατά πολύ όχι μόνο το ρίσκο της εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αλλά και τη συχνότητα των επεισοδίων.
Κάποια άτομα επίσης αναφέρουν οικογενειακό ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Πολλές φορές βέβαια δεν βρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο που προκάλεσε την αρρυθμία.
Μένει μόνιμα η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη. Κάποια άτομα έχουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής σύντομης διάρκειας, τα οποία περνούν από μόνα τους και άλλα άτομα έχουν μόνιμα την αρρυθμία αυτή.
Όταν τα επεισόδια της κολπικής μαρμαρυγής γίνονται όλο και πιο συχνά, τότε αυτό ίσως είναι ένα σημάδι ότι η αρρυθμία αυτή είναι πολύ πιθανόν να εγκατασταθεί πλέον μόνιμα.
Πώς μπορώ να μειώσω τα επεισόδια της κολπικής μαρμαρυγής;
Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει ότι τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορούν να μειωθούν σημαντικά με τη διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους και τακτική σωματική άσκηση!
Τι μας ανησυχεί στην κολπική μαρμαρυγή;
Εάν η κολπική μαρμαρυγή μένει χωρίς θεραπεία τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για εγκεφαλικά επεισόδια. Θεραπεία χρειάζεται όχι μόνο όταν είναι μόνιμη η αρρυθμία αλλά ΚΑΙ όταν τα επεισόδια είναι μεμονωμένα (παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή).
Πόσοι πρέπει να είναι οι παλμοί στην κολπική μαρμαρυγή;
Οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς ανά λεπτό είναι περίπου 60-100 το λεπτό. Σε επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής πολύ συχνά η καρδιά κτυπά πολύ πιο γρήγορα από αυτό (π.χ. 180/λεπτό). Εάν κάποιος έχει μόνιμα κολπική μαρμαρυγή η προσπάθεια είναι να ρυθμίσουμε τη συχνότητα της καρδιάς ώστε να είναι μέχρι 110/λεπτό και όχι περισσότερο από αυτό. Εάν κάποιος έχει μόνο μεμονωμένα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής η προσπάθεια είναι (εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν), με φαρμακευτική αγωγή να επανέρχεται και πάλι σε φυσιολογικό ρυθμό.
Ποια η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής;
Η κατάλληλη θεραπεία θα δοθεί από τον καρδιολόγο σας μετά από επεξήγηση. Σε γενικές γραμμές χρειάζεται αντιπηκτική αγωγή, φάρμακα δηλαδή που εμποδίζουν το αίμα από το να “πήζει” εύκολα (όχι ασπιρίνη) και φάρμακα που βοηθούν την καρδιά να μη χτυπάει τόσο γρήγορα.
Παράλληλα εάν χρειάζεται δίνονται φάρμακα για να επιβραδύνουν τους παλμούς της καρδιάς ώστε να μη χτυπάει τόσο γρήγορα. Σε κολπική μαρμαρυγή μια συχνότητα μέχρι 110 σφύξεις το λεπτό θεωρείται ελεγχόμενη.
Comments