top of page

Καρδιακή προσβολή - Έμφραγμα μυοκαρδίου

Τι είναι η καρδιακή προσβολή ή το έμφραγμα;

- Το λεγόμενο «καρδιακό» ισούται στην επιστημονική ορολογία με το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Με απλά λόγια η καρδιά είναι ένας μυς που για να συνεχίσει να κτυπά, χρειάζεται συνέχεια τροφή, αίμα δηλαδή.

- Αυτό το λαμβάνει μέσα από τις αρτηρίες που τρέφουν την καρδιά, οι λεγόμενες στεφανιαίες αρτηρίες. Για διάφορους λόγους μπορούν αυτές οι αρτηρίες που τρέφουν την καρδιά να φράξουν. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συμβαίνει έμφραγμα, ένα κομμάτι της καρδιάς δηλαδή δεν μπορεί πλέον να τραφεί και ξεκινά να νεκρώνει, προκαλώντας συνήθως έντονο πόνο στο στήθος, δυσφορία, ιδρώτα και διάφορα άλλα συμπτώματα.




Είναι επικίνδυνο ένα έμφραγμα;

Μια λογική ερώτηση που μας ρωτάνε καθημερινά πολλοί συγγενείς όταν τους ανακοινώνουμε ότι ο δικός τους έχει πάθει έμφραγμα. Ναι, ένα έμφραγμα θεωρείται επικίνδυνο ακόμα και απειλητικό για τη ζωή δυνητικά μέχρι να υποβληθεί η κατάλληλη θεραπεία και να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενή.

Δεν είναι όλα τα εμφράγματα το ίδιο επικίνδυνα ή θανατηφόρα φυσικά, αλλά είναι κάτι που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε άμεσα και πριν υποβληθεί σε θεραπεία ο ασθενής.

Η βαρύτητα του εμφράγματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το μέγεθος και η περιοχή του αγγείου που έχει κλείσει.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων εμφράγματος πρέπει ΑΜΕΣΑ να επικοινωνείτε ή να επισκέπτεστε το γιατρό σας ή τα επείγοντα περιστατικά.

Όταν κλείνει μια αρτηρία της καρδιάς μετά από 15 λεπτά το μέρος της καρδιάς που δεν τρέφεται ξεκινά να νεκρώνει. Όσο το δυνατόν νωρίτερα υποβληθεί ο ασθενής σε θεραπεία τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά στην καρδιά και τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβίωσης!

Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος;

Ο τυπικός πόνος που θυμίζει έμφραγμα πολύ συχνά περιγράφεται από τους ασθενείς σαν ένα πλάκωμα / έντονο βάρος στο στήθος και συχνά προσλαμβάνει και το αριστερό ή και τα δύο μας χέρια, ή ακόμα και την σιαγόνα.


Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι μπορεί να παθαίνουν έμφραγμα και τα συμπτώματα τους να είναι πολύ διαφορετικά από τα συνηθισμένα, όπως π.χ. πόνος στο στομάχι, γι’ αυτό είναι σημαντικό σε περίπτωση ανησυχίας να επικοινωνείτε με το γιατρό σας για σωστή και έγκαιρη διάγνωση.

Οι πιο συχνές κατηγορίες ανθρώπων που παρουσιάζουν ενοχλήσεις πέραν των συνηθισμένων κατά το έμφραγμα είναι:

1. Διαβητικοί

2. Γυναίκες

3. Ηλικιωμένοι

Ποια είναι η θεραπεία του εμφράγματος;

Σε περίπτωση εμφράγματος υπάρχουν δύο άμεσες επιλογές, ανάλογα με τις δυνατότητες και τον εξοπλισμό της κάθε κλινικής, 1. Καθετηριασμός (γνωστός και ως στεφανιογραφία) ή 2. Θρομβόλυση.

Εάν το νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα άμεσου καθετηριασμού ο ασθενής ετοιμάζεται για άμεση μεταφορά στην αίθουσα καθετηριασμών ώστε να ανοιχτεί το αγγείο που έχει κλείσει.

Η στεφανιογραφία με απλά λόγια είναι μια επέμβαση κατά την οποία ένα λεπτό σύρμα εισέρχεται από το πόδι ή το χέρι του ασθενή μετά από τοπική αναισθησία. Το σύρμα οδηγείται στην καρδιά ώστε να εντοπιστεί το αγγείο που έχει κλείσει. Αφού εντοπιστεί το αγγείο ο επεμβατικός καρδιολόγος μπορεί να κάνει την λεγόμενη αγγειοπλαστική, να προσθέσει ένα stent («δαχτυλίδι») το οποίο θα κρατήσει ανοικτό το πάσχον αγγείο.

Εάν δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση για στεφανιογραφία, τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε θρομβόλυση. Δίνεται δηλαδή ένα ειδικό φάρμακο ενδοφλέβια το οποίο έχει τη δυνατότητα να λύσει το θρόμβο που έχει δημιουργηθεί και κλείνει το αγγείο. Εάν η θρομβόλυση είναι επιτυχής τότε σε δεύτερο στάδιο όταν ο ασθενής είναι σταθερός μεταφέρεται για στεφανιογραφία. Σε περίπτωση που η θρομβόλυση δεν πετύχει, ο ασθενής μεταφέρεται για επείγουσα στεφανιογραφία σε νοσοκομείο το οποίο έχει τη δυνατότητα καθετηριασμών.



Τι συμβαίνει μετά το έμφραγμα;


Εάν κάποιος παθαίνει έμφραγμα και γίνεται καθετηριασμός και αγγειοπλαστική παραμένει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες, συνήθως πέντε περίπου μέρες μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί.


Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών γίνονται διάφορες εξετάσεις όπως υπερηχοκαρδιογράφημα (echo), που μας δίνει μία εικόνα της καρδιάς και της σοβαρότητας της ζημιάς που έχει πάθει. Παράλληλα ο ασθενής λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή τα οποία δρουν προστατευτικά και βοηθούν την καρδιά να ανακάμψει αλλά και το στεντ που έχει εμφυτευθεί στο αγγείο να παραμείνει ανοιχτό, Γι' αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν φύγει ο ασθενής από το νοσοκομείο να παίρνει σωστά και τακτικά τα φάρμακα του χωρίς παραλείψεις.


Πολύ συχνά μετά από ένα έμφραγμα βλέπουμε από το υπερηχοκαρδιογράφημα την καρδιά να είναι πιο αδύνατη. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι οριστικό καθώς μετά από τρεις μήνες σε πολλές περιπτώσεις η καρδιά μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά! Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και το πόσο προσεκτικός είναι ο ίδιος ο ασθενής π.χ. αν σταμάτησε το κάπνισμα, αν λαμβάνει τα φάρμακα που του δόθηκαν σωστά και τακτικά.


Περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή μετά το έμφραγμα θα πούμε σύντομα σε επόμενο άρθρο.

36 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Χοληστερόλη

Comments


bottom of page